Suszone pomidory to oryginalny dodatek do potraw i przystawek – warto wykorzystywać ich kulinarne zalety nie tylko jesienią i zimą. Przysmak fantastycznie uatrakcyjni wiosenną sałatkę, wzbogaci letni obiad czy wprowadzi powiew świeżości do świątecznego menu.
Suszone pomidory są uniwersalne – komponują się z całą paletą różnorodnych składników. Jeśli masz specjał w domowej spiżarni – pora sięgnąć po słoiczek i przyrządzić z niego oryginalne danie, którym zaczarujesz domowników.
Suszone pomidory, czyli spiżarniane przysmaki
Suszone pomidory w sposób nietuzinkowy wzbogacają wachlarz aromatów dań – ich charakterystyczny, intensywny smak w kuchni bywa niezastąpiony. Trudno wyobrazić sobie bez nich niektóre sosy, pasty rybne, dipy, nadzienie do pierożków, tortille czy pizze, przyrządzane w domowym piekarniku. Wystarczy, że zimą położysz przysmak na ciepłej grzance, by zza chmur wyjrzało słońce. Jeśli przyprawisz przekąskę bazylią, odrobiną czosnku i podasz na śniadanie lub kolację, Twoje łasuchy nie zechcą odejść od stołu.
Suszone pomidory stanowią bezcenny składnik potraw o każdej porze roku. Niektórzy przygotowują je samodzielnie, jednak wielu zaganianych „domowych” kucharzy woli kupować je gotowe. Na smak specjału wpływa gatunek pomidorów i sposób przygotowania – we włoskiej kuchni wykorzystuje się warzywa suszone w gorącym, południowym słońcu, a potem wzbogacane aksamitną oliwą z oliwek.
Mufinki, pasty i sałatki z pomidorową nutą
Jeśli marzy Ci się nieszablonowa przekąska, którą zaskoczysz bliskich, sięgnij po suszone pomidory i wykorzystaj je do przyrządzenia wytrawnych mufinek. Intrygująca przystawka smakuje równie wybornie na ciepło i na zimno. Musisz tylko zmieszać majonez, jajko i odrobinę mleka z mąką, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Ciasto idealnie dopełnią krojone pomidorki, ser feta i świeża, pachnąca bazylia. Kiedy mufinki w drobnych foremkach znajdą się w piekarniku, wypełnią zniewalającą wonią cały dom.
Suszone pomidory to interesujący składnik sałatek – harmonizują np. z marynowaną dynią, groszkiem, pietruszką, selerem naciowym i jabłkiem. Składniki połączysz przy pomocy lekkiego majonezu, a kilka kropel oliwy z oliwek doda kompozycji delikatności. Domowe głodomory z pewnością ucieszy też pasta rybna, wzbogacona aromatem pomidorów suszonych w wakacyjnym słońcu. Zmiksuj z nimi pachnącą, wędzoną makrelę (pozbawioną ości), dodaj piórka czerwonej cebuli, natkę pietruszki i suszoną paprykę. Kiedy pastę zaserwujesz w towarzystwie ciepłych grzanek, urzekniesz kubki smakowe wszystkich smakoszy – bez wyjątku.
Suszone pomidory – dodatek do wykwintnych dań
Wiesz, że suszone pomidory stanowią wyborne dopełnienie dań głównych? Roladki z indyka z grzybami i porami, podane z purée ziemniaczanym z suszonymi pomidorami, uraczą najwykwintniejszych gości (przepis: http://www.biedronka.pl/pl/recipe,id,1512,name,roladki-z-indyka-z-grzybami-i-porami-podane-z-puree-ziemniaczanym-z-suszonymi-pomidorami). Najlepiej przyrządzać je ze znakomitych sznycli z fileta z piersi indyka, które kupisz w sklepach Biedronka. Przydadzą Ci się aromatyczne suszone grzyby oraz ostrzejsze nuty ukryte w czosnku i porze. Na patelni doskonale uzupełnią je czerwona soczewica, zielona pietruszka i wywar warzywny. Wonnym nadzieniem wypełnisz rozbite sznycle i zwiniesz je w urocze roladki, które wystarczy nieco podsmażyć, by nabrały żywych „rumieńców”.
Oryginalne danie wyśmienicie smakuje, gdy na talerzu towarzyszy mu puszyste purée – delikatności dodasz mu odrobiną mleka. Jeśli do tłuczonych ziemniaków wsypiesz posiekany zielony koperek i suszone pomidorki, nikt im się nie oprze. Purée idealnie rozpłynie się w ustach zaproszonych gości.
Suszone pomidory, w których zaklęto promienie letniego słońca, potrafią fantastycznie uatrakcyjnić każdą potrawę – od drobnych przekąsek po popisowe dania na specjalne okazje. Warto znaleźć chwilę i poświęcić ją na przyrządzenie kilku przysmaków domowym łasuchom. Odwdzięczą się promiennym uśmiechem na buziach pełnych pomidorowych specjałów, pochylonych nad talerzem.