Home / Informacje / Przydatne akcesoria do zaparzenia świątecznej kawy

Przydatne akcesoria do zaparzenia świątecznej kawy

Leniwie płynący świąteczny czas, który spędzony jest w gronie rodzinnym i niepowtarzalnej atmosferze powoduje, że wszyscy staramy się, by każdy w tych dniach czuł się naprawdę wyjątkowo. Bardzo dbamy o najdrobniejsze szczegóły.

Pięknie ubrana choinka, odświętnie udekorowany stół i pyszny tradycyjny obiad to obowiązkowe punkty każdego świątecznego dnia. Po obiedzie oczywiście kawa, która też powinna być niebanalna, aromatyczna i jeśli tylko lubimy, to koniecznie z pachnącymi przyprawami.

Bazą dla każdego pysznego kawowego deseru, bez względu na sposób podania, jest dobrej jakości kawa Jacobs. Może być mielona lub ziarnista, zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem.  Najlepszym rozwiązaniem są młynki z ceramicznymi żarnami, które nie przecinają ziaren kawy, ale rozcierają je, tym samym nie wpływając na smak zmielonych drobin. Można zaopatrzyć się w tradycyjny ręczny młynek, który dodatkowo doda uroku świątecznemu przygotowywaniu kawy. Goszcząc spore grono najbliższych, dobrze jest mieć możliwość jednorazowego zaparzenia większej jej ilości, aby wszyscy równocześnie mogli raczyć się aromatyczną „małą czarną”. Można tutaj wykorzystać kilka ciekawych, alternatywnych metod parzenia delikatnej i wyjątkowej kawy.

French press

Jedną z możliwości jest użycie French pressa. To proste urządzenie w kształcie dzbanka, które posiada tłok z sitkiem i po zaparzeniu kawy za jego pomocą można łatwo oddzielić napar od fusów. Kawę można zaparzyć również metodą przelewową używając drippera lub chemexa. Papierowe filtry w tych urządzeniach skutecznie oddzielają klarowny napar od zaparzonej, mielonej kawy. Stosując te wszystkie sposoby parzenia, powinno się pamiętać o kilku szczegółach, które sprawią, że kawa nie straci swoich walorów i zachowa pełnię smaku oraz aromatu.

Kawa powinna być średniej grubości, a do chemexa nawet średnio-grubo zmielona. Zagotowana woda powinna osiągać temperaturę około 95 st. C, a cały proces parzenia nie powinien przekraczać czterech minut. Zazwyczaj używa się 6 gramów kawy mielonej na każde 100 ml wody.

Włoska kawiarka

Pyszną, gęstą i aromatyczną kawę można zaparzyć we włoskiej kawiarce. Średnio zmieloną kawę sypiemy na sitko kawiarki. Woda pod niskim ciśnieniem przeciska się przez nią parząc napar, który powoli przelewa się do górnego zbiorniczka kawiarki. Smak i aromat napoju są niezwykłe.

Tygielek

Wyjątkową, świąteczną kawę można zaparzyć również w miedzianym lub stalowym tygielku. Kawa parzona po turecku, z dodatkiem przypraw takich jak cynamon, kardamon czy goździki wraz z  cukrem, ewentualnie z miodem, jest niesamowicie rozgrzewająca, aromatyczna i idealnie wpisuje się w świąteczną atmosferę. Przygotowując kawę po turecku używamy bardzo drobno zielonej kawy, którą zalewamy zimną wodą. Na początku parzenia dodajemy także cukier i przyprawy.

Stawiamy tygielek na źródle ciepła i podgrzewamy do trzykrotnego „podniesienia się” naparu, nie gotujemy. Na koniec do przygotowanej kawy dobrze jest dodać kilka kropki zimnej wody. Dzięki temu fusy opadną i szybko będzie można rozlać pachnący napar do filiżanek lub specjalnych czarek.

A może kawa z mlekiem?

Espresso przygotowane w ekspresie ciśnieniowym czy w kawiarce, może być podstawą do przygotowania różnych mlecznych kaw. Obecnie na rynku istnieje bardzo duży wybór spieniaczy do mleka, począwszy od ręcznych, poprzez malutkie spieniacze na baterie, aż do elektrycznych, które są właściwie bezobsługowe.

Warto pamiętać o tym, że spieniane mleko powinno zawierać 3,2 % tłuszczu. Ponadto musi ono być podgrzane do temperatury około 65 st. C. Jeśli zapamiętamy te dwie proste zasady, otrzymamy gęstą, aksamitną pianę, idealną do przygotowania cappuccino, latte czy latte macchiato. Świąteczną kawę można wówczas posypać czekoladą lub inną ulubioną przyprawą, jak choćby cynamon. Warto tutaj pomyśleć p użyciu jakiegoś ciekawego szablonu ze świątecznym akcentem, przykładowo w kształcie choinki czy bałwanka.

Święta to magia aromatów. Zapach choinki, korzenne pierniczki, nastrojowe świece, a także przyjemny zapach intensywnej kawy. Ten świąteczny czas spędzony spokojnie w gronie najbliższych to niezapomniane i pełne uroku chwile!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Zostaw komentarz

Twój adres mailowy nie będzie publikowany. Wymagane pola są zaznaczone *

*