Home / Informacje / Nowoczesne kuchnie z wyspą
Wyspa w nowoczesnej kuchni

Nowoczesne kuchnie z wyspą

Zajmowaliśmy się już kolorystyką nowoczesnej kuchni, mającą duży wpływ na estetykę pomieszczenia, a więc także na nasze przebywanie w nim. Symboliczne znaczenie kuchni — jako miejsca rodzinnych spotkań i wspomnienia „kraju lat dziecinnych” — objawia się nie tylko w barwie ścian czy wyposażenia. Równie symboliczny jest także jej wystrój, dlatego tym razem skupimy się na jednym niezwykle istotnym, coraz bardziej popularnym w naszym kraju elemencie tegoż wystroju, a mianowicie tzw. wyspą.

Wyspa szczęśliwa

Czym jest wyspa w kuchni, nietrudno się domyślić. To po prostu wydzielony obszar z dostępem z każdej strony, zabudowany dowolnymi instalacjami służącymi do typowych prac kuchennych. Wyspy takie widujemy niemal co dzień w reklamach i programach kulinarnych, a także w filmach i serialach o ludziach sukcesu. Zapewne większości z nas choć przez moment zaświtała myśl, że fajnie byłoby mieć taką wyspę we własnej, nowoczesnej kuchni. Okazuje się, że nie jest to szczególnie trudne do realizacji. Lista zalet posiadania tego niezwykle użytecznego elementu kuchni. Skupmy się na najważniejszych.

Wyspa BezLudna

Zaczęliśmy od symboliki, więc dopowiedzmy o tym coś więcej. O użyteczności wyspy w kuchni decyduje, po pierwsze, łatwy dostęp z każdej strony, po drugie — jej przeznaczenie. Wyspa zatem ma pomóc nam opanować chaos, w jaki łatwo popaść, mając do dyspozycji liczne urządzenia i akcesoria kuchenne. Można wręcz pokusić się o skojarzenia akwatyczne: wyspa ma być naszą bezpieczną przystanią na niespokojnym morzu. I nie jest to bynajmniej gruba przesada, gdyż jednym z jej zastosowań jest umożliwienie domownikom wspólnego i jednoczesnego korzystania z możliwości, jakie oferuje wyspa. W dobie ciągłego pośpiechu poszukujemy rozwiązań, które pozwalałyby nam zaoszczędzić czas i jednocześnie nie rezygnować z przyjemności współbiesiadowania z najbliższymi. Pracując przy niej, mamy bowiem okazję być w stałym kontakcie z gośćmi lub rodziną — bez względu na to, gdzie przebywają: w kuchni, jadalni czy salonie.

Wyspa skarbów

Estetyka w nowoczesnej kuchni jest bardzo ważna. Warto o tym pamiętać, gdy decydujemy się na umieszczenie i zabudowę wyspy. W szafkach i szufladach możemy umieścić dowolne obiekty — nie tylko te funkcjonalne (sztućce, elementy instalacji), lecz także ozdobne (małe figurki, zdobione naczynia na oliwę i przyprawy, doniczki z ziołami). Sama wyspa może być swoistym dziełem sztuki, zwłaszcza jeśli zapragniemy nadać jej rzeźbione wykończenia, blat z odpowiedniego materiału i w odpowiedniej barwie, szklone półki itd.

kuchnia z wyspąWażne jest nie tylko to, co „na” oraz „w”, ale również „nad” wyspą. Okap bądź stylowy żyrandol (np. zbudowany z kręgu wiszących sztućców) dopełni atrakcyjności i nada naszej kuchni nowoczesny wygląd. Kuchenny design jest dziedziną niezwykle dynamicznie rozwijającą się, dlatego z całą pewnością znajdziemy coś odpowiedniego dla siebie. Wystarczy przejrzeć katalogi oferowane przez producentów, by dać upust swojej wyobraźni i dostosować upragnioną wyspę do naszych oczekiwań.

Wyspa użyteczna

Ładny wygląd i estetyka to jednak nie wszystko. Musimy pamiętać, że nowoczesna kuchnia to przede wszystkim funkcjonalność. Tej właśnie służyć ma wyspa. Jest niezwykle istotne, do czego ją przeznaczamy. Od tego zależy bowiem wybór odpowiednich wymiarów, wahających się od 80 x 60 cm nawet do 200 x 100 cm. Jeśli wyspa ma służyć jako zwyczajny blat, służący do przygotowywania posiłków, warto zarezerwować nieco miejsca dla noży innych narzędzi, szafek z przyprawami, a także innych drobiazgów najczęściej wykorzystywanych w codziennych pracach kuchennych. Można też potraktować wyspę jako barek — wówczas dobrze jest rozważyć umiejscowienie w niej chłodziarki.

Coraz popularniejsze staje się wyposażenie tego elementu kuchni w instalacje, takie jak kuchenka, piekarnik czy zmywarka (względnie zlewozmywak). Są to jednak rozwiązania zalecane przede wszystkim, jeśli dysponujemy odpowiednio dużą kuchnią. Wspomniane urządzenia wymagają bowiem dostępu do elektryczności oraz dużo miejsca (wyspę można powiększyć nadstawką, na której np. umieścimy mniejsze urządzenia AGD). Zasady są proste, ale za to bardzo praktyczne: kształt i „zawartość” wyspy muszą współgrać z jej przeznaczeniem. Dbajmy ponadto o swobodny dostęp; nie ustawiajmy wyspy tak, aby blokowała przejście do innych pomieszczeń, utrudniała, bądź — co gorsza — uniemożliwiała korzystanie z urządzeń znajdujących się poza nią. Zachowajmy wreszcie odpowiednie proporcje w stosunku do wielkości kuchni. Czasem lepszym rozwiązaniem byłby tzw. półwysep — nie mniej użyteczny i równie atrakcyjny, jak sama wyspa. O nim napiszemy przy innej okazji.

10.00 avg. rating (98% score) - 4 votes

Zostaw komentarz

Twój adres mailowy nie będzie publikowany. Wymagane pola są zaznaczone *

*