Polecane informacje
Home / Informacje / Wszystko, co musisz wiedzieć o blatach kuchennych

Wszystko, co musisz wiedzieć o blatach kuchennych

Blat kuchenny to niewątpliwie jeden z najważniejszych elementów wyposażenia każdej kuchni. To na nim szykujemy śniadanie, rozstawiamy naczynia, obieramy warzywa, eksperymentujemy z nowymi potrawami… Musi być zatem wytrzymały i odporny na zniszczenia, a w dodatku dopasowany do wystroju konkretnego wnętrza. Na co zwrócić uwagę wybierając wymarzony blat do kuchni?

Jak dobrać wysokość blatu?

Aby blat był w pełni funkcjonalny, należy zamontować go na odpowiedniej wysokości. Warto pamiętać, że wysokość blatu powinno dobierać się w zależności od jego przeznaczenia. Blat „roboczy”, przy którym będziemy siekać, kroić i przygotowywać posiłki, powinien zostać zawieszony na wysokości od 90 do 100 cm; nieco niższy stosuje się do wyrabiania ciasta lub do spożywania przy nich posiłków – w tej sytuacji montujemy go na wysokości od 70 do 80 cm. Istnieje reguła, że wysokość blatu powinna być uzależniona również od wzrostu osób, które będą z niego korzystać. Jest to jednak bardzo trudne zadanie, ponieważ na ogół członkowie tej samej rodziny są różnego wzrostu; można zatem przyjąć, że podane wyżej wysokości są optymalne dla osób mierzących od 165 cm do 175 cm wzrostu.

Pozostałe wymiary

Równie ważna jest długość blatu, często zależna od sposobu ustawienia pozostałych mebli czy sprzętów kuchennych. Minimalna długość blatu, która umożliwi nam swobodne wykonywanie domowych czynności, to 80 cm. Dzięki temu będziemy w stanie zarówno przygotowywać posiłki, jak i ustawić na blacie urządzenie kuchenne (np. sokowirówkę czy toster). Dbając o wymiary, warto również zwrócić uwagę na głębokość i grubość blatu. Pierwszy wymiar powinien być nie mniejszy niż 60 cm, co znacznie zwiększy komfort pracy. Z kolei grubość blatu to na ogół od 2,8 do 4 cm – różnica jest niewielka, ale gotujemy dużo i wykonujemy na blacie sporo „ciężkich” prac, to lepiej, żeby był jak najgrubszy.

Materiał

Dokonując wyboru blatu, na pewno zwrócimy uwagę na materiał, z którego został wykonany. To, jaki wybierzemy, powinno zależeć zarówno od wystroju całego wnętrza, jak też od głównego przeznaczenia blatu. Na przykład blat wykonany z kwarcytu jest wyjątkowo odporny na wszelkiego rodzaju zadrapania i uszkodzenia, a nawet na działania wysokiej temperatury, jednak zdecydowanie nie będzie pasował do przytulnej, małej kuchni urządzonej w stylu retro. Do wyboru mamy również blaty wykonane z kamienia naturalnego (czyli granity i marmury, których zasadniczą wadą jest dość wysoka cena), a także z drewna, kompozytu czy metalu. Ostatni materiał wpasuje się szczególnie w wystrój nowoczesny, czy nawet modny dzisiaj industrialny. Największą popularnością cieszy się jednak laminat, który jest zdecydowanie najtańszy, a w dodatku łatwy w pielęgnacji i odporny na wysoką temperaturę (sprawdź wykonane z laminatu blaty na Castorama.pl).

Wybór blatu do kuchni powinien opierać się przede wszystkim na funkcjonalności. Następnie warto zastanowić się także nad tym, jaki model pasować będzie do wystroju całego wnętrza oraz do naszych osobistych preferencji.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

One comment

  1. Najlepsze blaty do kuchni są z konglomeratu kwarcowego. Wytrzymałe, tanie, duża ilość kolorów do wyboru oraz jeśli kupujecie w firmie Prodmar pomiar wykonywany jest przez urządzenie ProLiner – bardzo niewiele firm w Polsce je posiada. Solidna firma z pięknymi i trwałymi elementami wystroju wnętrz. Kontakt i współpraca bezproblemowa, zakupiony produkt odebrany w stanie idealnym, dbają o każdego klienta, zarówno mniejszego jak i tego dużego :)

Zostaw komentarz

Twój adres mailowy nie będzie publikowany. Wymagane pola są zaznaczone *

*