Home / Informacje / Lubisz ostre jedzenie? Polubisz też pikantną kawę!

Lubisz ostre jedzenie? Polubisz też pikantną kawę!

Są wśród nas osoby, które nie wyobrażają sobie żadnego posiłku bez sporej dawki pikantnych przypraw. Jeśli i my do właśnie takich osób należymy i wciąż poszukujemy nowych, zaskakujących połączeń, powinniśmy wiedzieć o tym, że na ostro można przyrządzić nie tylko potrawy, ale również lubianą przez wszystkich kawę!

Okazuje się, że pikantne przyprawy wspaniale wydobywają oraz podkreślają wyjątkowy smak i aromat tego napoju. Taka nutka egzotyki może być świetnym urozmaiceniem dla naszej tradycyjnej filiżanki „małej czarnej”.

Zobaczmy, jakimi ostrymi przyprawami możemy wzbogacić smak kawy:

– chili – ta mała, niepozorna papryczka znana jest przede wszystkim jako dodatek do potraw, który nadaje im pożądanej pikanterii. Okazuje się, że doskonale pasuje również do kawy. Najczęściej dodajemy do niej malutkich papryczek nazywanych bird eye, ale możemy również użyć odmiany chili serrano;

– imbir – znany jest ze swoich właściwości rozgrzewających i ostrości, jaką nadaje daniom mięsnym, zwłaszcza daniom kuchni azjatyckiej. Dosypany do kawy nie tylko dodaje jej pikanterii, ale także nadaje jej wyjątkowego aromatu i urzekającego korzennego zapachu;

– cynamon i goździki – obydwie przyprawy łączy ze sobą niebywały, korzenny aromat i właściwości silnie rozgrzewające. Kawa przyrządzona z ich dodatkiem będzie kusić swoim zapachem i ostrym posmakiem;

– kardamon – to kolejna z rozgrzewających przypraw, która dodana do kawy, nadaje jej bardzo wyrazistego smaku. Przygotowując kawę z udziałem kardamonu, musimy pamiętać, że dodajemy go przed samym podaniem, gdyż przyprawa bardzo szybko traci on swój aromat;

– mięta i pieprz – idealny duet, który wspaniale łączy się z kawą. Nie dość, że nadaje jej ostrości, to w dodatku wspaniale wydobywa i podkreśla jej aromat. Kawa wzbogacona pieprzem i miętą jest również wyjątkowo orzeźwiająca.

Po teoretycznych rozważaniach nadchodzi pora na to, aby przetestować nasze ostre dodatki. Oto kilka przepisów na pikantną kawę:

Caffe latte z syropem z chili

Do przygotowania syropu potrzebujemy:

  • 250 g cukru
  • 250 ml wody
  • dużą ostrą papryczkę chili
  • szczyptę cynamonu

Oraz:

  • ulubione espresso
  • pół szklanki mleka

Zaczynamy od przygotowania syropu. Wodę wraz z cukrem umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotujemy jeszcze przez 15 minut, by syrop zgęstniał. Musimy pamiętać, że w tym czasie go nie mieszamy, gdyż się nam skrystalizuje. Następnie dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili i cynamon. Gotujemy przez kolejne 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i dopiero wtedy go mieszamy. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej płynną konsystencję, wystarczy włożyć naczynie na krótką chwilę do gorącej wody. Na spód szklanki wkładamy syrop z chili, następnie wlewamy zaparzoną kawę i uzupełniamy podgrzanym spienionym mlekiem.

Inny przepis na caffe latte: https://przepisynakawe.pl/porada/jak-zrobic-caffe-latte-przepis-na-kawe-21/

Kawa z pieprzem

Do przygotowania dwóch porcji potrzebujemy:

  • 3 łyżki aromatycznej kawy
  • szczyptę pieprzu
  • łyżeczkę brązowego cukru

Kawę wsypujemy do niewielkiego garnuszka, dodajemy pieprz, zalewamy gorącą wodą i gotujemy przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy napar z ognia, przecedzamy i przelewamy do filiżanki. Dosładzamy brązowym cukrem do smaku.

Pikantna kawa z mlekiem

Do przygotowania jednej porcji potrzebujemy:

  • po szczypcie mielonego chili i imbiru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kawy

Kawę wsypujemy do szklanki i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Kiedy kawa będzie już gotowa, dodajemy podgrzane mleko. Całość posypujemy imbirem i chili.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Zostaw komentarz

Twój adres mailowy nie będzie publikowany. Wymagane pola są zaznaczone *

*