Polecane informacje
Home / Informacje / Kuchnia w ekologicznym stylu — po raz drugi
Nowoczesna kuchnia ekologiczna

Kuchnia w ekologicznym stylu — po raz drugi

Podkreślaliśmy już, że współcześni projektanci czerpią wiele inspiracji ze świata natury. Oznacza to nie tylko powrót do tradycyjnych metod wyrobu mebli i akcesoriów, lecz także o szczególną dbałość o środowisko oraz nasze zdrowie. Designerzy prezentują stanowisko, że nowoczesna kuchnia ma być miejscem, w którym czulibyśmy się „bliżej natury”.

Co to oznacza?
Przede wszystkim ekologiczne użytkowanie połączone z zamiłowaniem do zdrowej żywności. Tę ostatnią pozostawmy na inną okazję. Dziś zajmijmy się stroną funkcjonalną nowoczesnej kuchni ekologicznej.

W naturze nic nie ginie

Ekologiczny może być przede wszystkim wystrój w naszym pomieszczeniu. Producenci oferują bogaty asortyment paneli ściennych — odpornych na uszkodzenia mechaniczne i wytwarzanych w pełni z materiałów uzyskiwanych na bazie włókien roślinnych. Dostępne są w różnych, trójwymiarowych wzorach i gramaturach, dlatego można je układać w niezliczonych konfiguracjach. Skomponowane przez nas aranżacje dadzą niesamowity efekt dekoracyjny w połączeniu z odpowiednim sztucznym światłem.

Jeśli pragniemy, aby nasza nowoczesna kuchnia była ekologiczna, nie zapominajmy o kupnie odpowiednich mebli. Na rynku nie brakuje wytwarzanych z użyciem substancji naturalnych — wosku czy oleju zamiast lakieru syntetycznego — oraz białego kleju, który nie zawiera groźnego formaldehydu. Aranżacja kuchni z użyciem tych surowców z pewnością będzie droższa, lecz pamiętajmy o niekorzystnym wpływie materiałów sztucznych na zdrowie nasze i naszych bliskich. Popularne na rynku barwniki azotowe wywołują alergie, z kolei formaldehyd ma właściwości rakotwórcze.

Jeśli chcemy nadać naszej kuchni bardziej elegancki wygląd, możemy pomyśleć także o ekologicznych tekstyliach, wypełniaczach i obiciach, wykonanych z surowca naturalnego (kauczuk, słoma, wełna, len). Inwestycja taka zaprocentuje w przyszłości, warto więc poświęcić dodatkowe kilkaset złotych — korzyści będą bowiem dużo większe.

Oszczędność energii i dóbr naturalnych

Organizacje działające w służbie ochrony środowiska apelują do nas o rozważne korzystanie z dóbr naturalnych oraz przestrzegają przed nadmiernym ociepleniem klimatu. Konstruktorzy nowoczesnych urządzeń AGD prześcigają się w pomysłach coraz mniejszego zużycia energii elektrycznej oraz wody. W połączeniu z codziennymi nawykami segregacji odpadków i unikania nadmiernego stosowania środków chemicznych rezultaty mogą okazać się naprawdę korzystne — nie tylko dla nas samych, ale i dla przyszłych pokoleń. Szacuje się, że obecnie produkowane lodówki, zmywarki czy pralki zużywają do 50% energii i wody mniej niż jeszcze kilkanaście lat temu.

Pamiętajmy zatem, że nowoczesne kuchnie, to kuchnie funkcjonalne, wygodne i — co bardzo ważne — oszczędne. Pierwszym krokiem w tę stronę może być zakup zwykłej zmywarki. Popytajcie wśród znajomych, jak wiele wody da się zaoszczędzić dzięki temu urządzeniu. W skali roku są to naprawdę znaczne sumy. A zatem: jeśli myślimy o stworzeniu kuchni nowoczesnej, nie zapominajmy o ochronie środowiska.

Przyszłość kuchni — w ekologii

Zapewne duża część z nas oglądała filmy sc-fi, w których pojawiały się sceny ze szklanymi lub metalowymi kopułami, otaczającymi naturalne środowisko. Taka idea przyświeca nie tylko wizjonerom myślącym o eksploracji kosmosu, ale również współczesnym designerom ekologicznych kuchni. Oto np. francuski producent, firma Faltazi, zaprojektował w 2010 r. prototyp kuchni nazwany „Ekokook”. Jest to zestaw urządzeń–modułów ukierunkowany zarówno na tradycyjne użytkowanie, jak i na zarządzanie odpadkami w sposób przyjazny środowisku. Oznacza to na przykład, że resztki jedzenia czy wszelkie substancje płynne są przetwarzane — odpowiednio na kompost i świeżą wodę.

Ekokook” zajmuje się nawet zmniejszaniem objętości odpadków nieorganicznych poprzez zgniatanie puszek i butelek czy brykietowanie kartonów (szczegółowe informacje znajdziemy na stronie producenta). Ten swoisty fenomen wśród projektów kuchni ekologicznych uzmysławia nam, w którą stronę zmierzają trendy nowoczesnego designu oraz czego możemy oczekiwać od konstruktorów w ciągu najbliższych lat.

Kuchnia w ekologicznym stylu — po raz drugi
Oceń artykuł:
0 głosów, średnia: 0.00 (wynik: 0%)

Zostaw komentarz

Twój adres mailowy nie będzie publikowany. Wymagane pola są zaznaczone *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>