Home / Informacje / Jedzenie z Foodtrucków – nowy trend w Polsce

Jedzenie z Foodtrucków – nowy trend w Polsce

Do niedawna foodtrucki, czyli ciężarówki, z których sprzedawane jest jedzenie, niektórych mogły szokować, wzbudzając jednocześnie niemałe zainteresowanie. Taki widok na ulicach polskich miast był rzadkością. Obecnie przyczepy z różnymi szybkimi przekąskami nikogo już nie dziwią. Stały się wręcz codziennością i na stałe wpisały się w krajobraz wielu polskich ulic. To swoisty fenomen, który z dnia na dzień zyskuje coraz większe rzesze fanów.

Skąd się wziął fenomen foodtracków

Foodtrucki, jak większość znanych nam pomysłów, przywędrowały do Polski z zachodu, a więc ze Stanów Zjednoczonych. W dużych amerykańskich miastach mieszkańcy na każdym kroku mogą spotkać przyczepy z różnorodnym jedzeniem, do których ustawiają się ogromne kolejki. Fenomen foodtrucków w USA doskonale widoczny jest na filmie „Chef”, gdzie główny bohater po zwolnieniu z prestiżowej restauracji kupuje przyczepę, w której sprzedaje swoje autorskie kanapki, cieszące się ogromnym zainteresowaniem i uznaniem klientów. Siła jedzenia z ciężarówek tkwi przede wszystkim w prostocie potraw oraz szybkości przygotowywanego jedzenia, dzięki czemu każdy może zjeść smacznie, nie mając dużo czasu.

Szybkie jedzenie, czyli co znajdziemy w wozie?

Jeszcze niedawno budki z jedzeniem były jedynie elementem nadmorskich kurortów. Najczęściej można było tam kupić lody i gofry. Teraz mobilne restauracje możemy spotkać już nie tylko na wybrzeżu. Dziś foodtrucki w dużych miastach prześcigają się w wymyślaniu nowych i ciekawych pomysłów na dania. Z foodtrucka kupimy znane wszystkim zapiekanki, hamburgery, czy nawet telepizzę która możemy zjeść szybko w drodze. Właściciele mobilnych restauracji starają się jednak, żeby ich jedzenie różniło się od tych z przydrożnych budek. Dlatego przygotowywane jest na bieżąco, bez używania mrożonych produktów, ze świeżych składników najwyższej jakości. Dzięki temu możemy mieć pewność, że zamawiając ulubionego hamburgera, otrzymamy 100% mięsa wołowego w pełnoziarnistej bułce w towarzystwie chrupiących sezonowych warzyw.

Burgery dobre nie tylko z przyczepy

Wydawać by się mogło, że foodtrucki na stałe zmienią obraz polskiej gastronomii. Na pewno znacząco na niego wpłyną, jednak musimy pamiętać, że ciężarówki największym zainteresowaniem będą cieszyć się wiosną i latem, kiedy kupione jedzenie możemy zjeść na zewnątrz. Restauracje i bary są pod tym względem zatem znacznie bardziej wszechstronne, serwując nasze ulubione dania o każdej porze roku. Nie rezygnuj więc ze swoich ulubionych dań jedzonych w restauracji czy zamawianych na wynos, np. w ofercie TelePizzy. Chociaż foodtrucki słyną z przygotowywania szybkiego i smacznego jedzenia, musisz pamiętać, że nic nie zastąpi tradycyjnej stacjonarnej restauracji z pełnowymiarową kuchnią i kucharzem profesjonalistą.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Zostaw komentarz

Twój adres mailowy nie będzie publikowany. Wymagane pola są zaznaczone *

*